כשהתחלתי לחקור את העולם של חממות, מרכזי חדשנות ואקסלרטורים, האמת? הכל נשמע לי די דומה.
ידעתי שיש תוכניות תמיכה לסטארט-אפים, אבל לא באמת הבנתי מה ההבדלים ביניהן, איך בוחרים את התוכנית הנכונה, ואיפה בכלל אפשר למצוא רשימה מסודרת של כל המסגרות הקיימות (ושיהיה מעודכן..)
אז החלטתי לעשות סדר – לא רק בשבילי, אלא גם בשביל כל יזמ.ת שמתלבטים ורוצים לדעת איזו תוכנית מתאימה להם.
מצרפת את ההבדלים המרכזיים ומצרפת רשימה עדכנית של האקסלרטורים, החממות ומתחמי החדשנות המובילים בישראל – כזו שחיפשתי בעצמי ולא מצאתי במקום אחד מרוכז. חייבת לציין שלא מעט אקסלרטורים נסגרו בשנה האחרונה.
אז מה ההבדלים ביניהם?
1. אקסלרטורים (Accelerators) או בעברית: מאיצי סטארט-אפים - הם תוכניות ממוקדות קצרות טווח, לרוב 3-6 חודשים, המיועדות לסטארט-אפים בשלבים מוקדמים (Pre-Seed ו-Seed). מטרתן היא להאיץ את פיתוח המוצר ולחבר את היזמים למשקיעים וקרנות הון סיכון. יש כמעט לכל תחום אקסלרטור ייעודי.
התוכנית כוללת : ליווי של מנטורים מובילים בתעשייה, חללי עבודה משותפים ותמיכה לוגיסטית, גישה למשקיעים, קרנות הון סיכון ולקוחות אסטרטגיים, ייעוץ משפטי, פיננסי וטכנולוגי ואירוע Demo Day בסוף התוכנית להצגת הסטארט-אפים.
2. חממות טכנולוגיות (Incubators) מציעות ליווי ממושך יותר, לרוב שנתיים ומעלה, והן כוללות: מימון ממשלתי (יש לציין שלא כל החממות המצוינות כאן מקבלות מימון מהרשות) דרך Israel Innovation Authority רשות החדשנות, מעבדות ומשאבים טכנולוגיים מתקדמים, ליווי ופיתוח מוצרי ועסקי, רגולטורי וטכנולוגי, גישה לשותפים אסטרטגיים ולחברות בינלאומיות.
3. מרכז חדשנות (Innovation Hub / Center) – גמיש יותר, ומהווה מתחם פיזי עם משאבים וידע, אך ללא השקעה ישירה בסטארט-אפ. מרכזי חדשנות יכולים להיות בשיתוף פעולה עם עיריות, אוניברסיטאות, חברות גדולות או הממשלה, ולפעמים משמשים כגשר בין חממות, אקסלרטורים, ותעשייה.